Kostpolitik
Kostpolitikken i Mælkebøtten
I det daglige forsøger vi i Mælkebøtten, at begrænse sukker- og fedtindtagelse og følger sundhedsstyrelsens otte kostråd.
Mælkebøtten har en kostpolitik, hvor målet er:
- At tilbyde sund, næringsrig, økologisk og varieret mad fra alle levningsmiddelgrupper
- At give børnene gode kostvaner, så børnene bevarer sundheden og velfærdssygdomme forebygges.
- At maden og måltiderne indgår som en del af de pædagogiske aktiviteter.
- At være ajour med ny viden inden for ernæring og løbende evaluere egne målsætninger og metoder
Vi tror på, at det er den samlede kost, der har betydning for vores sundhed.
Mælkebøtten fungerer efter grønne principper:
- Der anvendes så vidt muligt økologiske varer.
- Der bruges i begrænset omfang stanniol, engangsservice eller andre miljøskadelige produkter.
- Der arbejdes på bæredygtighed ved at, vi i vuggestuen, lære børnene at affaldssortere.
Dagens Måltider
Morgenmad
Vi tilbyder morgenmad i tidsrummet fra kl. 6,30 til kl. 7,30 - bestående af havregryn, havregrød eller rugbrød, samt groft knækbrød, hertil økologisk minimælk.
Vi lægger vægt på en stille og hyggelig morgen med rolige aktiviteter. Der er en kop kaffe/the, til de forældre der har tid og lyst.
Formiddagsmad
Børnene bliver tilbudt et stykke mad fra deres madpakke ca. kl. 8,45, hertil drikkes der vand.
Frokost
Vi spiser madpakker ca. kl. 10.45, hertil tilbydes vand. Vi opfordrer børnene til at starte med en rugbrødsmad. Derefter må de selv bestemme i hvilken rækkefølge resten af madpakken spises. Madpakken sørger forældrene for, men vi opfordrer forældrene til at madpakken består af rugbrød med forskelligt pålæg, lidt grønt og evt. frugt.
Eftermiddagsmad
Spises kl. ca. 13,45. Hvis børnenes madpakke er tom, tilbydes rugbrød med smør. Dertil giver vi ca. et halvt stykke frugt pr. barn, og drikker vand til.
Kostpolitik i øvrigt:
Fødselsdage
Når børnene har fødselsdag, hygger vi os på "stuen" med flag, lys og et fint dækket bord.
Forældrene bestemmer traktementet, men vi opfordrer til fx boller med smør eller glasurpynt, frugtfade, eller lignende.
Maddag
Der afholdes maddag i Mælkebøtten en gang om måneden. Fokus er medbestemmelse og selvhjulpenhed. Der veksles mellem kold og varm mad. Børnenes mening inddrages. Der lægges særligt vægt på at der købes økologiske fødevarer og sunde madvarer. Fx, æg, tun, makrel og masser af grøntsager.
Fester, højtider, traditioner
Ved festlige lejligheder, fx fastelavn, serveres fastelavnsboller, små kager m.m. I sommerperioder kan der serveres is, på varme dage.
Hvis det forekommer, vil det altid være i begrænset mængde.
Hvorfor en kostpolitik?
En kostpolitik er en fælles vedtaget og nedskrevet målsætning om børns mad og måltider, mens de er i institutionen. Den er udarbejdet ud fra en forældre undersøgelse, hvor svarene inddrages i politikken.
Politikken skal redegøre for, hvordan man forholder sig til den mad, der tilbydes og spises i institutionen.
For personalet at se, betyder det at have en kostpolitik, at man tager bevidst stilling til både madens kvalitet, og til den atmosfære børnene spiser den i. Så kostpolitikken kommer til at indgå som en del af målsætningen for børnehavens virke.